New House, Mountain View CA 2018-04-21T00:49:24+00:00

Project Description

Silicon Valley Contemporary Residence

The modest facade of this new Silicon Valley contemporary residence subtly hints at its unique and dramatic space within. Inspired by the client’s desire for indirect natural light, the design features north-facing clerestory windows integrated in the roof design.

Natural light from generous windows and high clerestories reflects on the warm finishes, to create an inviting and dramatic interior.  The kitchen, dining, and living spaces open to each other, and high ceilings extend the spaces out to the landscape.

On the exterior, stucco walls combine with metal windows, stone and concrete paving, wood doors and ceilings.  On the interior, windows, floors, cabinets and ceilings in wood adds warmth and texture.  In the great room, floating shelves & bench frame a  linear fireplace and TV.

A pantry is recessed into wall of the kitchen to provide a discreet storage area.  The kitchen faces the views to the back, and has an angular pop-up roof section that adds height and natural light over the island.

As a retirement house, universal design concepts of ease of access as one ages were integrated into the design.  Steps were minimized, halls and doors sized for wheelchair clearance, blocking added for future grab bars, slip-resistant floor surfaces specified.  Open air circulation, radiant heating, and low maintenance selections adds comfort and ease.

The design process included wood design models, and computer-generated daylight & artificial light studies.

FACTS

2500 SF

SINGLE STORY

3 BEDROOMS

2 BATHS

ONE CAR GARAGE

MUDROOM / PANTRY / LAUNDRY ROOM

PHOTOGRAPHY: Edward Caldwell Photography